Mikä on takauma (flashback)?

Jaa artikkeli:

Artikkelin osiot

Takauma voi joskus tuntua siltä, että henkilö ikään kuin katselisi videota siitä, mitä traumatapahtuman aikana kävi. Henkilö voi tuntea kokevansa, että koko trauma tapahtuu uudelleen juuri nyt, mutta joskus tuntemus voi liittyä vain tiettyihin osiin tapahtumasta.

Takauma ei ole aina myöskään vain visuaalinen kokemus, vaan se voi koostua myös äänistä, hajuista ja tuoksuista, fyysisistä tuntemuksista (kipu, paine) sekä tunnetiloista, joita henkilöllä traumatapahtuman aikana oli.

Takaumat muistuttavat joiltain osin dissosiaatiota, koska dissosiaatiossa henkilö voi tilapäisesti menettää kosketuksen siihen, mitä hänen ymparillään tapahtuu, tai unohtaa asioita pitkittyneelläkin aikavälillä. Joskus henkilöstä voi myös tuntua, että hän on irrallaan kehostaan.

Mitkä asiat voivat aiheuttaa takaumia?

Takauman voi triggeröidä esimerkiksi tietyt aistit, paikat, ihmiset tai tilanteet, jotka muistuttavat traumasta jollain lailla. Joskus myös tunteikkaat muistot saattavat tuoda mukanaan takauman. Joskus voi myös tuntua, ettei takaumalla ollutkaan mitään erityistä laukaisijaa, mutta useimmiten sen kuitenkin laukaisee jokin traumasta muistuttava tekijä.

Miten tunnistan takauman? Miltä takauma tuntuu?

Takauma voi tulla aivan yllättäen ja tuntua siltä, kuin se olisi ihan arvaamaton ja hallitsematon. Henkilö, joka kokee takaumia, voi kuitenkin usein huomata joitain takaumaa edeltäviä, joko fyysisiä tai henkisiä, merkkejä. Nämä voivat olla samankaltaisia kuin dissosiaatiossa.

Joitakin esimerkkejä:

  • Mielialan yhtäkkinen vaihtuminen
  • Painetta rintakehän alueella
  • Yhtäkkistä hikoamista
  • Ympäristö voi näyttää sumentuneelta
  • Tunne, että on erkanemassa ympäristöstään
  • Kosketus ympäristöön, muihin ihmisiin tai omaan itseen on katoamassa
 

Kuinka kauan takauma kestää?

Takauma voi olla lyhyt tai pitkä. Se voi kestää ihan vaan muutaman sekunnin, tai pitkittyä tuntien – tai jopa päivien – pituiseksi. Joidenkin kyselyiden mukaan takauma kestää useimmiten muutaman minuutin, toiseksi useimmiten muutaman tunnin, ja päivän tai useamman päivän kestävät takaumat ovat harvinaisempia.

Miten pärjään takaumien kanssa?

Vaikka takaumat saattavat tulla aivan yllättäen, voi takaumia joiltain osin ennaltaehkäistä. Jos tietää, minkälaiset asiat yleensä triggeröivät takaumia, henkilö voi yrittää rajoittaa omaa altistumistaan kyseisille asioille. Jos se ei ole mahdollista, takaumiin voi valmistautua tekemällä suunnitelman, miten triggeristä johtuvan reaktion kanssa voisi menetellä mahdollisimman hyvin.

Takaumien kanssa voi pärjätä paremmin, jos niiden alkamisen merkit huomaa aiemmin. Sen takia on tärkeää kasvattaa omaa tietoisuutta takaumien ensioireista.

Vaikka takaumat saattavat olla epämieluista mietittävää jälkikäteen, kannattaa kuitenkin yrittää. Yritä muistaa, mitä tunteita koit ja mitä ajatuksia sinulla oli juuri ennen kuin takauma iski. Yritä muistaa mahdollisimman monta vaaran merkkiä. Voit vaikka kirjoittaa ne paperille. Mitä enemmän muistat, sitä paremmin voit seuraavalla kerralla valmistautua – ja ehkä jopa estää – takauman alkamisen.

Omien triggereiden tunteminen voi myös auttaa muiden PTSD:n oireiden kanssa, kuten esimerkiksi silloin, kun tulee voimakkaita ajatuksia tai muistoja traumaattisesta tapahtumasta.

Lähteet

Lue lisää

Jaa artikkeli:

  • Tuoreimmat ARTIKKELIT

    SUOSITUIMMAT