Psykedeelien käyttö PTSD:n, OCD:n, masennuksen ja kroonisen kivun hoidossa – viimeaikaiset tutkimukset ja mahdolliset riskit

Jaa artikkeli:

Artikkelin osiot

Uusissa tutkimuksissa selvitetään, voisivatko psykedeeliset huumeet, joita käytetään tiukassa lääkärin valvonnassa, auttaa traumaperäisen stressihäiriön, kroonisen kivun, masennuksen ja pakko-oireisen häiriön hoidossa.

SciLine haastatteli tohtori Jennifer Mitchelliä, joka on Kalifornian yliopiston San Franciscon lääketieteellisen tiedekunnan neurologian sekä psykiatrian ja käyttäytymistieteiden laitoksen professori. Keskusteltiin siitä, mitä tutkijat ovat tähän mennessä havainneet näiden huumeiden tehokkuudesta näiden häiriöiden hoidossa ja miten niitä voitaisiin antaa turvallisesti.

Mitä psykedeeliset huumeet ovat ja miten ne toimivat?

Mitchell kertoo, että psykedeeli tarkoittaa pohjimmiltaan ”mielen ilmentämistä”, mikä viittaa siihen, että yhdiste auttaa paljastamaan aiheita, jotka ovat ehkä muuten syvästi piilossa tietoiselta mieleltä.

Se on hieman erilainen termi kuin hallusinogeeni, jota käytetään toisinaan melkein rinnakkain psykedeeli-termin kanssa.

Määritelmän mukaan hallusinogeeni on jotain, joka saa sinut näkemään, kuulemaan tai haistamaan jotain, mitä ei muuten ole olemassa, joten voit kuvitella, että psykedeelien ja hallusinogeenien välillä on paljon päällekkäisyyttä.

Minkä tyyppisiä psykedeelisiä huumeita tutkitaan mahdollisen terapeuttisen käytön kannalta?

Kaksi tällä hetkellä parhaiten tutkittua huumetta ovat MDMA ja psilosybiini.

MDMA:ta arvioidaan lähinnä traumaperäisen stressihäiriön hoitomuotona ja psilosybiiniä lähinnä resistentin masennuksen ja masennushäiriön hoidossa.

MDMA on pisimmällä, koska siitä on olemassa vaiheen 3 tietoja (myöhäisen vaiheen tutkimustuloksia) ja mahdollisuus, että uusi lääkehakemus jätetään FDA:lle joskus myöhemmin tänä vuonna.

LSD:tä arvioidaan myös useisiin eri käyttöaiheisiin, erityisesti pakko-oireiseen häiriöön.

Ja sitten testataan nyt paria raskaampaa lääkettä, kuten meskaliinia ja ayahuascaa, pääasiassa terveillä kontrolliväestöillä.

Mitä tutkijat ovat saaneet selville siitä, ovatko nämä lääkkeet tehokkaita terveysongelmien, kuten PTSD:n tai kroonisen kivun hoidossa?

Mitchell kertoo, että lääkkeet vaikuttavat toistaiseksi varsin tehokkailta. Hänen mielestään yksi keskeinen tekijä on kuitenkin se, että niitä annetaan yleensä yhdessä jonkinlaisen psykoterapian kanssa.

On siis tärkeää pitää mielessä, kun tarkastelemme joidenkin viimeaikaisten tutkimusten tuloksia, että näitä lääkkeitä ei anneta yksinään. Et ota kotiin pilleripulloa ja ota niitä kahdesti päivässä, kuten esimerkiksi masennuslääkettä. Näitä lääkkeitä annetaan hyvin erityisellä tavalla.

Mitä näiden lääkkeiden terapeuttiseen hoitoon liittyy?

Yleensä ennen lääkkeen ottamista koehenkilöt osallistuvat useisiin valmisteluistuntoihin, jotta he ymmärtävät hieman, mitä koeistuntopäivänä tapahtuu.

Sitten koehenkilöt tulevat huoneeseen, joka muistuttaa hyvin paljon viihtyisää olohuonetta, ja he viettävät siellä koko päivän. Lääke annetaan yleensä aamulla. Psilosybiinin annostelu kestää kuusi tuntia, ja MDMA:n annostelu kestää kahdeksan tuntia.

Mukana on ryhmä koulutettuja palveluntarjoajia: terapeutteja, psykedeelien ohjaajia, psykiatreja ja kliinisen tutkimuksen koordinaattoreita.

Mitä riskejä liittyy psykedeelisten huumeiden terapeuttiseen käyttöön?

Yksi huolenaiheemme on ollut sydän- ja verisuoniriski, joten olemme joissakin kliinisissä tutkimuksissa tällä hetkellä erittäin huolellisia arvioidaksemme sydän- ja verisuonitaakkaa, mukaan lukien sydänkohtausriski, kokeen aikana ja sen jälkeen. Tähän arviointiin kuuluu osallistujien sykkeen ja verenpaineen seuranta.

Lisäksi tutkijat ovat huolissaan itsetuhoisuudesta, osittain siksi, että aloitamme näillä hoitoresistenteillä väestöryhmillä, joten on olemassa huoli siitä, että jos heidän tilansa horjuu – joko psykedeelien vaikutuksesta tai vain siksi, että he lopettavat muita lääkkeitään voidakseen osallistua psykedeelikokeeseen – on olemassa itsetuhoisuuden riski.

Lopuksi uskon, että FDA (Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto) on ollut huolissaan mahdollisuudesta, että psykedeelit aiheuttavat riippuvuutta, ja siksi olemme seuranneet tutkimukseen osallistujia varmistaaksemme, etteivät he etsi tai käytä huumeita tutkimuksen ulkopuolella.

Mitä tiedämme psykedeelien käytön turvallisuudesta kliinisen kontekstin ulkopuolella?

Mitchell uskoo, että olemme kaikki kuulleet 60- ja 70-luvuilta tarinoita psykedeelejä käyttäneistä ihmisistä, joilla oli erittäin huonoja kokemuksia. Nyt tiedämme, että ympäristö, jossa psykedeeleitä otetaan, on äärimmäisen tärkeä.

Tässä vaiheessa ei ole tarkoituksenmukaista yrittää ottaa joitakin näistä aineista tai jäljitellä joitakin näistä protokollista yksin ilman valvontaa.

Lähteet

Lue lisää

Jaa artikkeli:

  • Tuoreimmat ARTIKKELIT

    SUOSITUIMMAT