Trauma ja unihäiriöt

Trauma ja unihäiriöt kulkevat usein käsi kädessä. Uniongelmat ovat osa normaaleja traumanjälkeisiä reaktioita.
Etusivu » Traumanjälkeiset reaktiot » Trauma ja unihäiriöt
Trauma ja unihairiot

Trauma ja unihäiriöt

Jaa tai tulosta artikkeli:

Mistä unihäiriöt johtuvat?

Öisin saan paniikkikohtauksia ja odotan, että saan sydänkohtauksen, kuolen tai… jotain. Makaan koirien kanssa lattialla, ovessa on turvalukko ja mies nukkuu viereisessä huoneessa. Tiedän, että olen turvassa. Mutta sitten pelko tulee - se on vain JONKIN pelkoa, mutta en tiedä minkä.

Miten unihäiriöitä voi lievittää?

Alue, jossa nukut

Inhoan sängyssä nukkumista - nukun paljon mieluummin sohvalla, riippumatossa tai olohuoneen lattialla tv:n edessä. Mies tietenkin haluaa, että nukun hänen vieressään. Mutta jos hän ei ole kotona tai olen sairas, nukun aina olohuoneessa.

Iltarutiinit

Jos et nuku

Päivittäiset askareet

Jo pienenä pelkäsin nukkumaan menoa. Pyysin äitiä pysymään hereillä ja poissa omasta sängystään siihen asti, että minä nukun. Nukahtaminen oli vaikeaa, ja uni tuli usein vasta yhdentoista jälkeen. Mutta joskus äiti oli väsynyt ja halusi itse nukkumaan. 

Kun hän sammutti valot ja meni makuuhuoneeseen, oli kauhu lamaannuttaa minut hengiltä. Kun olin kolmannella luokalla, sain pikkuruisen mustavalkotelevision, jonka piti öisin minulle seuraa, kun en pystynyt nukkumaan. Kunpa joku olisi kysynyt, mikä minulla oli hätänä.

Lähteet

  • National Center for PTSD: Sleep and PTSD (PDF-tiedosto)
  • Kommentit A Mind’s Journey – keskusteluryhmän käyttäjiltä (sivusto on sittemmin poistettu)

Jaa tai tulosta artikkeli:

  • Tuoreimmat artikkelit

    Luetuimmat