Silmät voivat paljastaa trauman

Tutkimus: silmät voivat paljastaa trauman

Jaa artikkeli:

Artikkelin osiot

Jatkuva valppauden tila näkyy silmistä

Tutkimus julkaistiin Biological Psychology -tiedelehdessä heinäkuussa 2020. Siinä tutkittiin, kuinka traumaperaistä stressihäiriötä potevilla henkilöillä traumaattisten tapahtumien jäljet voivat näkyä silmissä.

Tutkijat mittasivat pupillien koon samalla, kun tutkittaville potilaille näytettiin uhkaavia kuvia, kuten esimerkiksi aseista tai aggressiivisista eläimistä. Potilaat näkivät kuvia myös luonnontapahtumista tai jostain miellyttävistä asioista.

PTSD-potilaiden sekä muuten traumatisoitujen henkilöiden reaktiot olivat selvästi erilaisia kuin muilla. Ensiksikin heidän pupillinsa eivät supistuneet normaalin terävästi visuaalisesta ärsykkeestä, ja toiseksi ne kasvoivat jopa isommiksi emotionaalisista ärsykkeistä kuin muilla tutkittavilla.

PTSD-potilaiden suurempi reaktio uhkaaviin kuviin oli oletettavissa ja on sopusoinnussa sen kanssa, että he ovat yliherkkiä ympäristön ärsykkeisiin koska heidän sympaattinen hermostonsa käy ylikierroksilla.

Se, ettei heidän pupillinsa supistuneet normaalisti, on kuitenkin uutta. Se kertoo, että näillä henkilöillä on ongelmia parasympaattisen hermoston kanssa - siis sen, mikä auttaa kehoa palautumaan normaaliin lepotasoon ja palautumaan stressaavista tapahtumista. Tutkimus esittää, että he ovat jatkuvassa valppauden tilassa.

Mahdollisia etuja terapiaprosessiin

Toinenkin löydös tehtiin. PTSD-potilaiden pupillit reagoivat liioitellusti myös positiivisiin ärsykkeisiin, kuten esimerkiksi jännittäviä urheilutapahtumia esittäviin kuviin. Tämä kertoo, että pupillin ylireaktio tulee siis mistä tahansa voimakkaasta ärsykkeestä riippumatta siitä, onko se uhkaava vai ei.

Tutkimusryhmän mukaan tästä saattaa olla hyötyä terapiatilanteissa, missä potilaalle näytetään kuvia, jotka voivat olla hänelle järkyttäviä. Koska positiivisetkin kuvat näyttäisivät toimivan, voi terapiasta tulla potilaalle siedettävämpi kokemus. Havainnot pitää tietenkin ensin testata, ennen kuin niillä on kliinistä käyttöä.

Ymmärryksen kasvaminen

Tutkimuksen löydöt ovat siinäkin mielessä hyödyllisiä, että ne auttavat ymmärtämään sitä, että traumanjälkeisestä stressihäiriöstä kärsivät ovat automaattisesti alttiita uhka- ja pelkoreaktioihin missä tahansa emotionaalisessa yhteydessä – ja se auttaa meitä ottamaan huomioon yhä syvemmin, kuinka iso taakka se on heidän jokapäiväisessä elämässään.

Lähteet

Lue lisää

Jaa artikkeli:

  • Tuoreimmat ARTIKKELIT

    SUOSITUIMMAT