Tietoa eri häiriöistä ja reaktioista
Aiheeseen liittyvää
Kolme Japanin RIKEN-tutkimuslaitoksen neurotieteilijää havaitsi, että rotat vahvistavat negatiivisten kokemusten muistoja tutuissa paikoissa toistamalla niitä mielessään. Tällä havainnolla voi olla merkitystä ihmisten sairauksien, kuten PTSD:n, hoidossa.
Haitalliset lapsuudenkokemukset vaikuttavat pitkälle vanhuuteen, erityisesti väkivaltaa kokeneiden kohdalla.
Australia on sallinut psykiatrien määrätä tiettyjä psykedeelisiä aineita masennuksesta tai traumaperäisestä stressihäiriöstä kärsiville potilaille.
Tutkijat löysivät geenimuutoksia, jotka voivat altistaa PTSD:lle ja masennukselle. Havainnot voivat auttaa kehittämään uusia hoitomuotoja.
Tiedetään, että haitalliset kokemukset lapsuudessa saattavat aiheuttaa alttiutta siihen, että myöhemmin tulee epäsopivaa selviytymistä ahdistaviin tilanteisiin.
Vanhempamme ja isovanhempamme ovat osa meitä. He kasvattivat meidät ja toimivat roolimalleinamme, ja he myös välittivät meille geeninsä. Siksi olemme heidän kaltaisiaan ja siksi meillä on geneettinen taipumus sairastua tiettyihin sairauksiin. Geenit eivät kuitenkaan välttämättä ole ainoat molekyylitekijät, jotka olemme perineet heiltä.
Tutkijoista ja lääkäreistä koostuva ryhmä käyttää tekoälyteknologiaa ennustamaan paremmin itsemurhariskiä naisilla, jotka kärsivät tietyistä traumaan liittyvistä häiriöistä.
Lapsuuden traumoilla voi olla keskeinen rooli monissa myöhemmissä psykiatrisissa häiriöissä. Suurin osa siitä, mitä tiedämme traumalle altistumisen vaikutuksista, on kuitenkin peräisin aikuisia koskevista tutkimuksista.
Tutkimuksessa tunnistettiin aivojen merkkiaine, joka voi viitata alttiuteen traumaperäiseen stressihäiriöön. Tietyt aivojen aktivoitumismallit, kuten amygdalan voimakas reagointi, saattavat ennustaa suurempaa riskiä PTSD:n kehittymiselle jo ennen trauman kokemista.
Tuoreen tutkimuksen mukaan kannettavista laitteista saatavia tietoja voitaisiin käyttää seulontatyökaluina, joiden avulla potilaat ja lääkärit voivat tunnistaa, ovatko oireet paranemassa vai pahenemassa trauman jälkeen.
Tutkimuksen mukaan traumaattiset kokemukset jättävät jälkensä silmien pupilleihin. Traumaperäistä stressihäiriötä potevilla pupillit reagoivat erilailla heidän katsoessaan emotionaalisia kuvia, kuin niillä, joilla häiriötä ei ole todettu.