Miten seksuaalirikoksen uhri oikeasti käyttäytyy?

Jaa artikkeli:

Artikkelin osiot

Ihmiset luulevat tietävänsä, miten uhrin "kuuluu" käyttäytyä

Varsinkin Amber Heardin ja Johnny Deppin viimeaikaisen oikeusjutun jälkeen on ollut paljon puhetta siitä, miten väkivalta- tai seksuaalirikosuhrin oletetaan käyttäytyvän. Me Naiset -lehdessä oli hiljattain artikkeli, jossa oikeuspsykologi ja psykoterapeutti Pia Puolakka kertoo, ettei pelkän käytöksen perusteella voida sanoa, onko joku uhri vai ei. 

Esimerkiksi se, ettei uhri itke, hänelle ei oltu tehty fyysistä väkivaltaa, tai että hän ei ollut juossut pakoon, ei tarkoita etteikö rikosta olisi tapahtunut. Reaktiot traumaattisesta kokemuksesta voivat olla hyvin yksilöllisiä, eivätkä sisäiset tunteet, trauman työstäminen ja siihen liittyvät ajatukset useinkaan näy päällepäin. Fyysisen väkivallan lisäksi myös emotionaalinen vallankäyttö voi johtaa puolustuskyvyttömyyteen.

Varsinkin seksuaalirikoksiin liittyy usein vääriä uskomuksia ja myyttejä, ja ihmiset luulevat tietävänsä, miten uhrin kuuluu käyttäytyä. Ei ole kuitenkaan ”oikeaa” tai ”väärää” tapaa reagoida, ja joku voi reagoida tiettyihin asioihin eri voimakkuudella kuin toinen. Myös se, missä vaiheessa trauman käsittely on (tai jos se on edes vielä alkanut) vaikuttaa käytökseen.

Lähteet

Lue lisää

Jaa artikkeli:

  • Tuoreimmat ARTIKKELIT

    SUOSITUIMMAT