Australia sallii ensimmäisenä maana psykedeelien määräämisen PTSD-potilaille

Jaa artikkeli:

Artikkelin osiot

Australia on ensimmäinen maa, joka sallii psykiatrien määrätä tiettyjä psykedeelisiä aineita masennuksesta tai traumaperäisestä stressihäiriöstä kärsiville potilaille.

Heinäkuun 2023 alusta lähtien australialaislääkärit ovat voineet määrätä MDMA:ta, joka tunnetaan myös nimellä ekstaasi, PTSD:hen. Psilosybiiniä, joka on psykedeelisten sienten psykoaktiivinen ainesosa, voidaan antaa vaikeasti hoidettavasta masennuksesta kärsiville. Australia on lisännyt nämä kaksi huumausainetta virallisesti terapeuttisten tuotteiden hallinnon hyväksymien lääkkeiden luetteloon.

Psykedeelien hyväksyntä on kasvussa

Vakavien mielenterveysongelmien hoidossa on tapahtunut hyvin vähän edistystä viimeisten 50 vuoden aikana, mutta psykedeelien hyväksyntä on ollut kasvussa viime vuosina, kertoo Chris Langmead, Australian Monash Institute of Pharmaceutical Sciences -instituutin neurolääketieteen tutkimuskeskuksen apulaisjohtaja.

Yhdysvalloissa taas kaksi osavaltiota on hyväksynyt toimenpiteitä psykedeelien käyttöä varten. Oregon laillisti ensimmäisenä psilosybiinin käytön aikuisille, ja Coloradon äänestäjät dekriminalisoivat psilosybiinin vuonna 2022.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto nimesi psilosybiinin ”läpimurtohoidoksi” vuonna 2018, mikä on tarkoitettu nopeuttamaan vakavien sairauksien hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden kehittämistä ja arviointia. Psykedeelien tutkijat, muun muassa Yhdysvaltain maineikkaasta Johns Hopkinsin yliopistosta, ovat saaneet liittovaltion apurahoja ja ohjeluonnoksia psykedeelien kliinisiin tutkimuksiin erilaisten sairauksien mahdollisissa hoidoissa.

Varovaisuus on silti vielä tarpeen

American Psychiatric Association (APA, muualla maailmallakin vaikutusvaltainen yhdysvaltalainen psykiatrien ammatillinen järjestö) ei kuitenkaan ole vielä hyväksynyt psykedeelien käyttöä hoidossa ja toteaa, että elintarvike- ja lääkeviraston on vielä tehtävä niistä lopullinen päätös.

Lääketieteen asiantuntijat Yhdysvalloissa ja myös Australiassa ovat varoittaneet, että lääkkeiden tehosta ja psykedeelien aiheuttamien riskien laajuudesta tarvitaan lisätutkimuksia. Tämä on tärkeää, koska psykedeelit voivat aiheuttaa hallusinaatioita.

Huolena on myös se, että kliiniseen käyttöön siirtyminen olisi ennenaikaista, asianmukaisen koulutuksen ja hoidon valvonta olisi vielä puutteellista, ja lääkkeet esimerkiksi Australiassa ovat kalliita, noin 6000 euroa potilasta kohti.

Vaikka opittavaa on vielä paljon, tutkijoiden mielestä on kovin jännittävää ajatella, että tulevaisuudessa olisi mahdollisuus tarjota esimerkiksi masennus- ja PTSD-potilaille sopivampaa ja räätälöidympää hoitoa.

Lähteet

Jaa artikkeli:

  • Tuoreimmat ARTIKKELIT

    SUOSITUIMMAT