Dissosiaation käyttö toipumisprosessissa

Vaikka traumamateriaalin työstäminen on tärkeää, itsensä venyttäminen kestokyvyn rajoille ei juuri ole perusteltua. Terapian tarkoitus ei ole traumatisoida selviytyjää lisää, ja kokeneet terapeutit pitävätkin sopivassa tahdissa etenemistä onnistuneen hoidon kulmakivenä.
Etusivu » Trauman hoito » Dissosiaation käyttö toipumisprosessissa
Dissosiaation kaytto toipumisprosessissa

Dissosiaation käyttö toipumisprosessissa

Jaa tai tulosta artikkeli:

Dissosiaatio on monelle tuttu reaktio traumaattisten tilanteiden yhteydessä. Se voi tuntua siltä, että menee “pois kehosta” tai ei ole täysin läsnä tilanteessa. Toipumisen aikana nämä kokemukset voivat toistua, etenkin kun lähestyy vaikeita muistoja tai tunteita.

Traumatyöskentelyn ei ole tarkoitus olla ylivoimaista. Joskus voi olla hyvä ottaa askel taaksepäin ja palata itselle turvallisiin mielikuviin tai hetkiin. Tämä ei ole ”luovuttamista” vaan osa itsesäätelyä ja voi vahvistaa turvallisuuden tunnetta toipumisen aikana.

Yksi käytännön keino on kuvitella traumaattinen muisto esimerkiksi valokuvana, joka haalistuu tai sulkeutuu laatikkoon. Mielikuva voi myös siirtää muiston mielensisäiseen paikkaan, jossa se säilyy odottamassa siihen palaamista myöhemmin, kun olo on vakaampi. Näin oma hallinnan tunne säilyy. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun tunteet meinaavat ottaa vallan.

Miksi dissosiaatio voi tukea toipumista?

Dissosiaatio on luonnollinen puolustusmekanismi. Se auttaa irrottautumaan hetkellisesti tilanteesta, joka tuntuu liian kuormittavalta. Trauman hoidossa dissosiaatiota ei pyritä heti poistamaan, vaan opitaan tunnistamaan se, säätelemään sitä ja käyttämään sitä hyödyksi silloin, kun tunteet käyvät liian voimakkaiksi.

Tutkimus ja terapeuttiset käytännöt tukevat hallittua dissosiaation käyttöä osana turvallista traumatyöskentelyä. Erilaiset vakauttamistekniikat, kuten hengitysharjoitukset, kehotietoisuus ja mindfulness, auttavat palaamaan takaisin nykyhetkeen.

Esimerkiksi EMDR-terapia, sensorimotorinen psykoterapia ja muut kehomieli-menetelmät voivat tukea dissosiaation säätelyä ja tarjota turvallisia keinoja käsitellä vaikeita muistoja vähitellen ja omassa tahdissa.

Dissosiaatio ei siis ole toipumisen este – kun sitä ymmärretään ja käytetään tietoisesti, siitä voi tulla voimavara, joka auttaa säilyttämään psyykkistä tasapainoa ja jatkamaan toipumista omaan tahtiin.

Pysähdy ja etäännytä itsesi hankalasta muistosta

Raskaan muiston työstäminen pidemmälle kuin mitä itse pystyy kestämään ei kuulu traumaterapiaan, koska se ei huomioi selviytyjän valmiutta työstää vaikeita kokemuksia, saattaa johtaa dissosiaation lisääntymiseen ja terrorisoida sisäisen tasapainon itsemurhahakuisuuteen asti.

Siksipä vatvottuasi koko viikonlopun uusien, kauheiden muistikuvien kanssa ja kokiessasi, ettei prosessi enää ole kovinkaan parantava – seis! ✋ Kiinnitä huomio muualle, dissosioi, etäännytä itsesi muistosta.

Jos annat itsellesi luvan toimia näin ennen kuin tilanne on edennyt liian pitkälle, vältät ajautumisen epätoivoon ja epäterveellisten selviytymismekanismien, kuten itsetuhoisuuden, syömishäiriöiden tai päihteiden käytön, tarvetta. 

Tämä myös antaa hallinnan tunteen oman toipumisprosessin yli. Ajan kuluessa uuden materiaalin työstäminen muuttuu myös vähemmän pelottavaksi, koska osaat säädellä työstämisaikaa ja -paikkaa, ja näin pitää itsesi turvassa.

Ehdotuksia ja esimerkkejä traumamuistosta etääntymiseen

Lähteet

Jaa tai tulosta artikkeli:

  • Tuoreimmat artikkelit

    Luetuimmat