Tietoa normaaleista traumanjälkeisistä reaktioista kuten esimerkiksi unihäiriöistä, sekä erilaisista vakavammista reaktioista kuten akuutti stressihäiriö, PTSD (yleisesti sekä lapsilla ja nuorilla) ja kompleksinen PTSD.
Mikä on takauma (flashback)?
Takauma (englanniksi flashback) on PTSD:n oire, jossa henkilö tuntee kokevansa uudelleen traumaattisen tapahtuman. Takauma on yleensä äkillinen ja odottamaton, ja sen aiheuttaa jonkinlainen laukaiseva tekijä
Tutkimus: silmät voivat paljastaa trauman
Tutkimuksen mukaan traumaattiset kokemukset jättävät jälkensä silmien pupilleihin. Traumaperäistä stressihäiriötä potevilla pupillit reagoivat erilailla heidän katsoessaan emotionaalisia kuvia, kuin niillä, joilla häiriötä ei ole todettu.
Lapsuuden traumojen vaikutukset lasten mielenterveyteen
Lapsuuden traumoilla voi olla keskeinen rooli monissa myöhemmissä psykiatrisissa häiriöissä. Suurin osa siitä, mitä tiedämme traumalle altistumisen vaikutuksista, on kuitenkin peräisin aikuisia koskevista tutkimuksista.
Tutkimusryhmä löysi aivojen merkkiaineen, joka osoittaa alttiutta sairastua traumaperäiseen stressihäiriöön
On tärkeää ymmärtää, miten altis itse on sairastumaan traumaperäiseen stressihäiriöön (PTSD). Jos vaarasta olisi tietoa, voisi henkilö esimerkiksi välttää työpaikkoja, joihin liittyy todennäköisemmin suurta stressiä
Tekoälyn käyttö itsemurhariskin ennustamiseksi naisilla, jotka kärsivät traumaperäisistä häiriöistä
Tutkijoista ja lääkäreistä koostuva ryhmä käyttää tekoälyteknologiaa ennustamaan paremmin itsemurhariskiä naisilla, jotka kärsivät tietyistä traumaan liittyvistä häiriöistä.
Rannelaitteet voivat havaita kipuun, uneen ja ahdistukseen liittyviä tuloksia trauman jälkeen
Tuoreen tutkimuksen mukaan kannettavista laitteista saatavia tietoja voitaisiin käyttää seulontatyökaluina, joiden avulla potilaat ja lääkärit voivat tunnistaa, ovatko oireet paranemassa vai pahenemassa trauman jälkeen.
Epigenetiikka: miten trauman vaikutukset voivat periytyä?
Vanhempamme ja isovanhempamme ovat osa meitä. He kasvattivat meidät ja toimivat roolimalleinamme, ja he myös välittivät meille geeninsä. Siksi olemme heidän kaltaisiaan ja siksi meillä
Voiko lapsuuden trauma aiheuttaa unettomuutta aikuisena?
Tiedetään, että haitalliset kokemukset lapsuudessa saattavat aiheuttaa alttiutta siihen, että myöhemmin tulee epäsopivaa selviytymistä ahdistaviin tilanteisiin.
Aivotutkimus paljastaa geenejä, jotka voivat vaikuttaa traumaperäiseen stressiin ja masennukseen
Kansainvälinen tutkimusryhmä on analysoinut noin 575 000 yksittäisessä solussa ilmentyneitä geenejä aivoista ihmisillä, joilla on, ja ihmisillä joilla ei ole traumaperäistä stressihäiriötä (PTSD) ja masennusta.
Normaalit jälkireaktiot
Järkyttävän tapahtuman kokeneen ensireaktio on usein ilo siitä, että hän on elossa. Tätä seuraavat ahdistuksen, pelon ja vihan tunteet, korostunut valppaus sekä tapahtuman pakonomainen miettiminen.
Paikat, joissa tapahtui kielteisiä kokemuksia, jäävät mieleen
Japanin RIKEN-tutkimuslaitoksen neurotieteilijät tutkivat negatiivisten kokemusten muistoja.
Akuutti stressihäiriö
Mikä on akuutti stressihäiriö? Akuutti stressihäiriö (acute stress disorder, ASD) on traumaattista tapahtumaa seuraava traumanjälkeisten stressioireiden kirjo, joka alkaa vähintään viikon kuluessa tapahtumasta ja kestää
Merkkejä siitä, että trauma on vaikuttanut omanarvontuntoosi
Trauma voi vaikuttaa merkittävästi omanarvontuntoon.
Traumanjälkeinen stressihäiriö (PTSD)
Traumanjälkeinen stressihäiriö on englanniksi post-traumatic stress disorder, josta lyhenne PTSD on peräisin.
Traumanjälkeistä stressihäiriötä kutsutaan Suomessa myös nimityksillä traumaperäinen stressihäiriö ja post-traumaattinen stresshäiriö.
Miten hallita trauman oireita työpaikalla?
Moni mielenterveyden haasteista kärsivä jää leimautumisen vuoksi pois työnhakuprosessista. Traumanjälkeisten oireiden hallinta edellyttää jatkuvaa koulutusta ja resurssien hankkimista mielenterveyshaasteiden kanssa elävälle henkilöstölle. Työpaikoilla voidaan vaalia
PTSD lapsilla ja nuorilla
Traumanjälkeinen stressihäiriö, post-traumaattinen stressihäiriö (PTSD), on ahdistuneisuushäiriöihin luokiteltu psykiatrinen häiriö, joka saattaa kehittyä traumaattisen tapahtuman kokemisen tai todistamisen seurauksena.
Myös lapset kärsivät traumanjälkeisistä oireista, jotka
Kompleksinen PTSD
Mikä on kompleksinen PTSD? Kompleksinen post-traumaattinen stressihäiriö (complex post-traumatic stress disorder, C-PTSD, käytetään myös nimitystä disorders of extreme stress not otherwise specified, DESNOS) kuvaa oireyhtymää,
Trauma ja unihäiriöt
Trauma ja unihäiriöt kulkevat usein käsi kädessä. Uniongelmat ovat osa normaaleja traumanjälkeisiä reaktioita.
Blogi: Elävältä tapetun päiväkirja
Kirjoittaja joutui raiskauksen uhriksi tapaninpäivänä 2006. Alla on otteita hänen mietteistään vuoden ajalta tapahtuneen jälkeen.