Löydä järjestys kaaoksessa
Kaksi ilmaisua, joilla potilaat usein kuvaavat kokemuksiaan vakavista dissosiaatiohäiriöistä, ovat kaaos ja hämmennys. Moni on skeptinen ajatukselle, että hänen sisäinen järjestelmänsä olisi luotu loogiselle pohjalle.
Useimmiten dissosiaatiohäiriöiden identiteettijärjestelmät ovat kuitenkin mielensisäisen insinööritieteen mestariteoksia. Osa on tiukasti hallinnoituja tarkkoine kommunikaatio- ja kumppanuus (”co-existence”) -sääntöineen, jotka rajaavat tietoisuutta ja pitävät järjestelmän turvassa; toiset taas käsittämättömiä sekamelskia, joiden logiikkaa on mahdoton hahmottaa – jälleen päämääränään järjestelmän turvallisuus.
Tekemällä identiteettijärjestelmästä kartan sinä (ja terapeutti) voitte löytää järjestyksen kaaoksessa, ja alkaa tehdä töitä sen pohjalta. Huomaa kuitenkin, että turvallisuus on järjestelmän pääprioriteetti; tämän vuoksi nimien, olosuhteiden, kommunikaation ja muun vastaavan tiedon paljastaminen voi osasta tuntua liian vaaralliselta. Kunnioita persoonallisuuden osien toiveita; anna osan pysyä anonyyminä, jos hän sitä toivoo.
Tee kirja itsestäsi
Kerää jokaisesta identiteetistä/persoonallisuuden osasta materiaalia erillisille papereille, ja sido paperit yhteen. Jokaiselle osalle voi valita oman värisen paperin. Voit myös käyttää esimerkiksi ystäväkirjaa, luonnoslehtiötä, vihkoa, valokuva-albumia tai tehdä kunnollisen kirjan, jossa on paksut ja hienot kannet.
Persoonallisuuden osat voi ryhmitellä eri joukkoihin vaikkapa iän tai tehtävän perusteella. Mainita voi esimerkiksi iän, ”syntymä” vuoden ja -tarkoituksen, taidot, harrastukset ja lempiasiat sekä liittää mukaan piirustuksen tai valokuvan osasta. Osat voivat itse tehdä omat sivunsa, johon voi jättää tilaa toisten osien ja läheisten ystävällisille kommenteille.
Sisäinen talo
Jos sisäinen maailmasi on rakennus (talo, linna jne.), voitte hahmotella sen pohjapiirroksen. Jokainen persoonallisuuden osa voi kuvata huoneensa sanoin, piirustuksin tai lehdestä leikatuilla kuvilla. Huoneen sisustus voi antaa vihjeitä asukkaan eri piirteistä, ja sen sijainti talossa (ullakko, komero portaiden alla) asukkaan asemasta järjestelmässä.
Saatat huomata, että huonejärjestys, käytävät, oviaukot ja ikkunat symboloivat hyvinkin tarkasti osien keskinäisiä suhteita ja kommunikaatiokykyä. Jos näin on, talon uudelleen suunnitteleminen voi olla hyvä tapa löytää uusia osia ja lisätä kommunikaatiota järjestelmän sisällä.
Minän kerrokset
Jos sisäinen maailmasi on rakennus (talo, linna jne.), voitte hahmotella sen pohjapiirroksen. Jokainen persoonallisuuden osa voi kuvata huoneensa sanoin, piirustuksin tai lehdestä leikatuilla kuvilla.
Huoneen sisustus voi antaa vihjeitä asukkaan eri piirteistä, ja sen sijainti talossa (ullakko, komero portaiden alla) asukkaan asemasta järjestelmässä. Saatat huomata, että huonejärjestys, käytävät, oviaukot ja ikkunat symboloivat hyvinkin tarkasti osien keskinäisiä suhteita ja kommunikaatiokykyä.
Jos näin on, talon uudelleen suunnitteleminen voi olla hyvä tapa löytää uusia osia ja lisätä kommunikaatiota järjestelmän sisällä.
Piirakkadiagrammi
Piirakkadiagrammin piirtäminen auttaa hahmottamaan, että kaikki ovat kokonaisuuden osia. Piirtäessäsi pohdi muun muassa palojen asemaa (kuka on sydämessä, kuinka ison alueen kukin vie), minkä värisiä palat ovat, kuinka tiiviit ovat palojen reunat ja menevätkö ne päällekäin.
Kollaasi
Tee kollaasi. Etsi lehdistä ja valokuvista kuvia jokaisesta persoonallisuuden osasta sekä niiden tunteista, käytöksestä ja tehtävistä ja liimaa ne suurelle pahville. Voit myös liittää mukaan piirustuksia, symboleita tai esimerkiksi tyhjiä pakkauksia, kuivatettuja kukkia ja lehtiä.
Kuten piirakkadiagrammi, myös kollaasi tarjoaa kuvan paloista muodostuvasta kokonaisuudesta. Kun kollaasi on valmis, voit laminoida tai kehystää sen.
Sukupuu
Piirrä sukupuu. Voit esimerkiksi piirtää syntymäpersoonan siemeneksi, josta puu versoaa ylöspäin ja osia symboloivat oksat haarautuvat järjestyksessä, jossa ne jakautuivat pääpersoonasta ja mahdollisesti vielä edelleen uusiksi osiksi. Voit myös piirtää oksat ryhmiin symboloimaan eri identiteettiryhmiä.
Palapeli
Palapelin voi tehdä eri tavoilla. Voit tehdä suurennetun kuvan itsestäsi ja leikata sen paloiksi, jolloin jokainen pala edustaa eri persoonallisuuden osaa. Voit kirjoittaa yksityiskohtia osista palojen taakse, tai kuvata niiden ominaisuuksia kuvapuolelle esimerkiksi eri värein.
Voit myös leikata suuren pahvin palasiksi ja piirtää kuvan itse korostaen jokaista osaa erikseen. Voit koota palapelin heti tai sitä mukaa, kun osat kertovat tarinansa ja alkavat komminikoida kanssasi.
Mandala
Suunnittele mandala. Aloita piirtämällä jokainen persoonallisuuden osa pisteenä, ja yhdistä sitten pisteet toisiinsa eri viivoin, jotka kuvaavat erilaisia suhteita: sukulaisuus, kommunikaatio, toisien osien täydentäminen ja niin edelleen.
Lista
Kirjoita lista. Jotkut järjestelmistä ovat niin monimutkaisia ja fragmentoituneita, että nimilista eri osista on ainoa järkevä vaihtoehto. Suurissa järjestelmissä persoonallisuuden osat ovat kuitenkin usein ryhminä, jolloin jonkin yllä kuvatun harjoituksen soveltaminen jokaiseen ryhmään erikseen saattaa toimia.
Lähteet
M.A.H. Network – Sara Lambert: Mapping Your System (huom: sivusto on sittemmin poistettu)
Lue lisää
- Dissosiaatio
- Dissosiaatiohäiriöt
- Dissosiaatio
- Dissosiaatio
- Dissosiaatio
- Dissosiaatio
- Dissosiaatio
- Dissosiaatio, Suositellut
- Dissosiaatio, Uutiset
- Dissosiaatio