Luokitusjärjestelmät ovat monissa suhteissa samankaltaiset, mutta esimerkiksi dissosiaatiohäiriöiden kohdalla niissä on eroja.
Koska suurin osa käyttämistämme lähteistä sekä suurimmat suomenkieliset oppikirjat käyttävät dissosiaatiohäiriöiden jaottelussa DSM-luokitusta, myös tällä sivulla on dissosiaatiohäiriöt luokiteltu tämän järjestelmän mukaan.
ICD-10
ICD-10 luokituksessa eri dissosiaatiohäiriöille on kymmenen kohtaa, jotka voidaan karkeasti jakaa kahteen luokkaan: elimellisinä (esim. tuntopuutos, kouristukset) ja psykologisina (esim. muistinmenetys, depersonalisaatio) oireina ilmenevä dissosiaatio.
- F44.0 Dissosiatiivinen muistinmenetys
- F44.1 Dissosiatiivinen pakkovaellus
- F44.2 Dissosiatiivinen sulkutila (horros)
- F44.3 Hurmos ja haltiotilat
- F44.4 Dissosiatiiviset liikehäiriöt
- F44.5 Dissosiatiiviset kouristukset
- F44.6 Dissosiatiivinen tunnottomuus tai tuntopuutos
- Psyykkisperäinen kuurous
- F44.7 Sekamuotoiset dissosiaatiohäiriöt (konversiohäiriöt)
- Kohdissa F44.0-F44.6 määriteltyjen häiriöiden yhdistelmät
- F44.8 Muut määritellyt dissosiaatiohäiriöt (konversiohäiriöt)
- Ganserin oireyhtymä
- Sivupersoonahäiriö
- Psyykkisperäinen sekavuustila
- Psyykkisperäinen hämärätila
- F44.9 Määrittämätön dissosiaatiohäiriö (konversiohäiriöt)
DSM-5
DSM-5 on jakanut dissosiaatiohäiriöt viiteen luokkaan, jotka on mainittu alla:
- 300.12 Dissosiatiivinen amnesia
- 300.13 Dissosiatiivinen pakkovaellus
- 300.14 Dissosiatiivinen identiteettihäiriö
- 300.6 Depersonalisaatiohäriö
- 300.15 Tarkemmin määrittelemätön dissosiatiivinen häiriö
6 alakohtaa, joihin sisältyvät mm. dissosiatiivisen identiteettihäiriön kaltaiset tilat, dissosiatiivinen kooma ja Ganserin oireyhtymä.
DSM-luokitus ei jaottele ruumiillisia dissosiaatio-oireita dissosiaatiohäiriöiksi, vaan sijoittaa oireet elimellisoireisiin (somatoformisiin) häiriöihin korostaakseen oireiden elimellistä luonnetta.
Aikaisempi versio DSM-IV on myös korvannut ICD-10-luokituksen sivupersoonahäiriön nimityksellä dissosiatiivinen identiteettihäiriö, jotta ilmiasun dissosiaatioon pohjautuva luonne tulisi esiin.
Luokitusjärjestelmien erot
Vaikka luokitusjärjestelmien ulkoasussa on eroja, ICD-10 ja DSM-5 sisällyttävät luokituksiinsa suunnilleen samat häiriöt. Koska eri oireiden itsenäisyyttä ja häiriöiden ilmiasua on kuitenkin nimetty ja painotettu eri tavoin, saattavat erot tuntua suurilta ja hämmentäviltä. Suurin ero on se, että ruumiilliset dissosiaatio-oireet on DSM-luokituksessa jätetty varsinaisten dissosiaatiohäiriöiden ulkopuolelle, kun taas ICD luokittelee ne dissosiaatiohäiriöiksi.
Dissosiaatiohäiriöiden luokittelua ei selviytyjän tarvitse osata; riittää, että tiedostaa eri järjestelmien olemassaolon, jolloin nimitysten ja koodien päällekkäinen käyttö ei hämmennä. Selkeytensä ja levinneisyytensä vuoksi tämä sivusto käyttää DSM-luokitusta.
Lue lisää
- Dissosiaatiohäiriöt
- Dissosiaatio
- Dissosiaatiohäiriöt
- Dissosiaatio
- Dissosiaatio
- Dissosiaatio
- Dissosiaatio, Suositellut
- Dissosiaatio
- Dissosiaatiohäiriöt
- Dissosiaatio